Потенциалният нов тест ще използва проби от назален тампон.

Учени от Гърция твърдят, че са на път да създадат молекулярен тест за откриване на COVID-19. Те смятат, че той би могъл да бъде по-евтина алтернатива на вносните комплекти, а също така да се подсигури и непрекъснат достъп до доставки, съобщава информационна агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Сега южната ни съседка използва диагностични комплекти, внесени от различни доставчици в чужбина.

Потенциалният нов тест ще използва проби от назален тампон, посочиха двама изследователи и допълниха, че той може да бъде на разположение „в близко бъдеще“. И двамата изследователи обаче поискаха анонимност заради чувствителността на проекта.

По принцип тестовете както за самия вирус, така и за откриване на антителата, които имунната система произвежда за борба с COVID-19, стават все по-широко достъпни, но не са съвършени. Тестовете могат да дадат фалшиви положителни резултати, фалшиви отрицателни или дори объркващи двусмислени резултати.

Според гръцките експерти тестът им има степен на точност над 90 процента. Изследователски центрове и поне два гръцки университета, финансирани с публични средства, са включени в проекта, стартиран през февруари, заявиха те.

В интервю по-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече изследването „отлична работа“. „Няма да сме зависими от тестовете от чужбина и вярвам, че ще бъдем в състояние да направим някои значими съобщения относно изследванията на терапевтичните протоколи“, посочи Мицотакис пред радио „Скай“.

Гърция успя бързо да овладее коронавируса, като започна широки ограничителни мерки през март, регистрирайки досега по-малко от 4000 случая и по-малко от 200 жертви на COVID-19.

Изследователите съобщиха още, че са разработили тест с „повече от 90 процента точност“, който може да открие антитела срещу коронавируса – сигнал, че някой се е заразил с вируса и е успял да се излекува. Освен това, се провежда проучване на това как антитела могат да бъдат използвани при потенциално лечение, казаха те.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече