Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Нямаме информация кой плаща тестовете, които всеки ден се правят в България“. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, както вече ви информирахме.

„Изпратихме писма и единственият отговор, който досега сме получили, е от НЗОК, че за май месец са платили 330 теста на лабораториите“, каза за пореден път той. Според него не може да се стоварва проследяването на епидемичната обстановка на гърба на гражданите и на гърба на лечебните заведения.

„Нямаме основания да се притесняваме за изчерпване на ресурсите на здравната ни система“, твърди още д-р Маджаров. По думите му, трябва да се следи колко са ежедневно новоприетите в болница, колко са в интензивните отделения и колко са изписаните пациенти. Той смята, че показателят, отразяващ необходимостта от интензивно лечение не дава основание за притеснения засега.

„Дифузното разпространение на вируса тръгна от местата, където големи групи от хора се бяха завърнали от чужбина. Те правеха големи сбирки, появиха се огнищата и логично се стигна до дифузното разпространение на COVID-19“, посочи той. Според него прибиращите се българи от други държави не са били добре проверявани и затова заразата се е разнесла.

В предаването „Нещо повече“ председателят на БЛС изрази очакване налагането отново на ограничителни мерки, забраняващи масови събирания, че ще доведат до забавяне на ръста на новозаразените.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече