Това стана ясно от думите на арх. Петкана Бакалова.

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на „Александровска“, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната посока“.

„Това е само една стъпка, макар и в правилната посока, от целия път, който трябва да бъде извървян, за да имаме истинска детска болница. Това означава анализ на нуждите, нова структура, промени в законодателството, промени в нормативната база, качествено задание, архитектурен конкурс - всичко това трябва да се случи, за да имаме истинска детска болница“.

Конструкторът на старата сграда заяви, че събарянето на настоящия строеж и започването на нов ще отнеме минимум 2 години. Бакалова от своя страна посочи, че само укрепването на стария строеж, по данни на голям немски концерн, би струвало около 500 лева на квадратен метър и би отнело над година.

„На тази цена спокойно се строи нова сграда на груб строеж. Категорично укрепването на този строеж, с всички компромиси, които трябваше да търпим, ако бяха настанили националната педиатрия вътре, щеше да излезе по-дълго като срок и много по-скъпо“.

От инициативата „За истинска детска болница“ не са искали събарянето на стария строеж, допълни тя. „В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на Александровска болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удоволетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Вчера коментирахме възможностите и за други терени, които са подходящи. Премиерът „затвори“ разговора до карето на Александровска болница, но това не означава, че ние няма още веднъж да изкоментираме други възможни решения, които може да се окажат и по-удачни. Колкото до терена на „Александровска“ - той е достатъчно голям! Трябва преосмисляне на всички изоставени постройки там и съответно на терен, за да се намери най-доброто решение, но именно това е целта на един архитектурен конкурс“.

Дори и да бъде премахнат строежът, инсинераторът за биологични отпадъци остава на 20 метра, а това означава, че и той би трябвало да бъде премахнат, ако бъдещата болница се строи там, подчерта Бакалова.

От инициативата са категорични, че съвременна нова болница може да има до 4 години – само 6 месеца повече, отколкото бе предвидено за завършване на строежа. Новата болница не трябва да бъде търговско дружество, убедена е арх. Бакалова. Необходими са и специални промени в Закона за здравето. От инициативата са обсъдили с премиера по-редовни срещи в името на децата.

„Протестът и подписката продължават, защото ние искаме да сме сигурни и да имаме гаранция за нашите искания. Докато не видим черно на бяло всички обещания, съответно правна форма, легитимни, няма как да спрем. Нашите искания са много и да - искаме да бъдат удовлетворени докрай! Още нещо - Камарата на архитектите в България взе решение да сезира Съда за правата на човека в Страсбург, защото Камарата не получи справедлив съдебен процес. Вчера коментирахме и това с премиера. Няма нищо лично в това, което правим. Тази порочна практика на инженеринга - когато строителят решава какъв ще бъде проектът, той поръчва музиката, той я плаща и съответно никой не може да гарантира качеството и контрола на строителството - трябва да бъде прекратена в България, защото наистина я няма няма никъде другаде“, изтъкна Петкана Бакалова.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече