Преди по-малко от седмица правителството определи скелето като „обект с национално значение“.

Както вече ви информирахме, на 7-ми май стана ясно, че бъдещата Национална многопрофилна детска болница вече е обект с национално значение. Решението за това бе взето от правителството, а като мотив бе посочен „острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца“.

На практиката получаването на статут „обект с национално значение“ позволява в съкратени срокове да се проведат необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта.

Известно е, че поръчката ще бъде изпълнена от консорциум „Детско здраве“, който обединява три фирми от структурата на „Главболгарстрой“, като се очаква строежът на здравното заведение да „погълне“ 77,8 млн. лв. без ДДС.

Днес по повод строежа на бъдещата детска болница, с позиция във Фейсбук излязоха от „Подкрепи педиатрията“.

Публикуваме становището им изцяло и без редакторска намеса:

Днес, една година след нашето пробуждане, нямаме повод за празнуване, нито за честване. Една година по-късно ние не сме на улицата, а сме отново до децата, където е истинското ни място. Тъжни, унили, уморени, опитвайки се да намерим сили за усмивка. Не заради коронавируса, а заради кирилавируса. Оказа се, че министър Кирил Ананиев в своята медицинска неграмотност, управленческа немощ и некомпетентност на нивото на абсолютната нула, е в пъти по-опасен за детското здравеопазване от коронавируса, антиваксърите и дилърите на дрога, взети заедно. Всъщност, това важи за всички български управляващи, но в случая наш принципал се явява Ананиев, иначе нека Бойко Борисов не се чувства пренебрегнат - неговите интелект и способности са точно 0 (нула) по Келвин.

Измина годината, в която протегнахме ръце за помощ, но освен верните ни приятели, никой не се отзова. Не само, че обществото не ни подкрепи, а беше изключително дейно в това да ни оплюе и нападне, когато една семейна трагедия беше безочливо използвана за разчистване на сметки с педиатрите.

Измина една година, в която вместо да се даде шанс за създаване на Национална педиатрична болница, се взе решение да се дострои купчинката килийки, в която да скрием децата, защото „злото не съществува, когато не го виждаме“.

Простете ни деца, че нямаме силите да се преборим с апатията на Вашите и нашите родители. Простете на тези от нас, които под тежестта на времето се съгласиха на компромис от Ваше име. Простете ни, че вместо да Ви предпазим под крилата си, ние се скрихме под крилото на детството, което отчаяно се опитваме да спасим. Простете ни деца, сами не можем да се преборим за Вас, затова продължаваме, докато имаме сили да се борим за всяко едно дете, когато има нужда и да се молим да идвате по график.

Някой скоро беше казал „българинът може да е всякакъв, но си обича децата“... Не е вярно... Българинът е всякакъв, но си обича детето – само неговото, ако има такова. Българинът обича чуждите деца, когато това значи да мрази лекарите, да псува педофилите, да лее виртуални сълзи по снимки в интернет или да дарява малки суми пари, с които да изкупи греха на общественото мълчание. Българинът се бори за собственото си дете, но дори тогава е борба за набиране на средства, опит да приобщи хората към каузата си, защото сам се е опарил, а дотогава е кръстене и чукане на дърво.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече