За това апелират педиатри, които се опасяват от срив в имунитета.

Педиатри препоръчват да се въведе времеви диапазон, в който родителите да могат да разхождат децата на чист въздух и слънце в градските паркове и планините, информира БНР. Специалистите се опасяват, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, малчуганите не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, коментира педиатърът д-р Николина Колева.

„Един от факторите за добър имунитет са редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън, излагане на слънце. Като цяло закаляване на организма. От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце. Затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре“, смята специалистът.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, казва и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

„Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект“, заяви д-р Йовчо Йовев.

Д-р Яница Радева също изразява опасения, че след дългия период прекаран у дома децата ще боледуват по-често. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете. „Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване“, каза тя. По думите й, частично облекчаване на режима с възможност за посещения в парковете е „много добър вариант за децата, дори и да не е всеки ден - да има някаква възможност да излизат децата“.

Д-р Кремена Парушева от своя страна отчете, че засега по-скоро не се наблюдава притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение. „Има две групички. Едните са родители, които са притеснени, че закъсняват ваксинациите, и които настояват да идват, да се правят профилактичните консултации и ваксинациите. Другата групичка е да се отлагат колкото може повече. Но това си е нормално в ежедневието, дори когато нямаме заплахата от коронавируса“, посочи тя.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече