Детският аутизъм се свързва с имената на Лео Каннер и Ханс Аспергер.

Те независимо един от друг правят публикации по въпроса съответно през 1943 и 1944. Това са първите теоретични опити да се обясни нарушението.

Лео Каннер, представя 11 случаи на деца. Нарича новия синдром „ранен детски аутизъм” и го характеризира като „неспособност на детето да се свърже с хората по нормалния начин”.

Aспергер назовава аутизма „аутистична психопатия“ - малко по-широк термин от този на Kaннер. Той включва случаи с тежки органични увреди.

И двамата подчертават за особеностите в комуникацията и трудности в адаптирането към социалния живот при болните с аутизъм. Обръщат внимание на стереотипите и подчертават наличието на специфични интелектуални сили в определени области.

Аутизмът е вид генерализирано разстройство, което засяга развитието на мозъка, оттам и поведението на човека. Обикновено се появява през първите три години от живота като абнормно развитие със специфични характеристики. При децата, които нямат проблем с речта или интелекта, проявите проличават в училищна възраст (като проблеми със социалната адаптация, обикновено към училищните правила или взаимоотношенията с връстници).

Повече по темата - на сайта на Сдружение „Аутизъм Днес“

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече