Обяви главният държавен инспектор доц. А. Кунчев.

По думите му, заболяванията се променят, което налага и да са правят промени, коментира той пред бТВ измененията, които са в сила в имунизационния ни календар от началото на тази година.

Няма необходимост от БЦЖ реимунизация срещу туберкулоза при 11-годишните деца, нито от проба Манту преди това, защото заболеваемостта от тази инфекция у нас за последните 10 години е намаляла 2 пъти, обясни д-р Кунчев. Според него, опитът на Европа сочи, че в близо две трети от страните в ЕС не прилагат тази имунизация изобощо, защото нямат заболеваемост. Останалата една трета от страните, в които се прави БЦЖ са държави от Централна и Източна Европа - само 2 страни, в които се прилагат две БЦЖ имунизации, след проба Манту. „Ние правехме 5 БЦЖ имунизации след Манту, очевидно това вече не се налага“, заяви доц. Кунчев, В допълнение той поясни, че отпадането на този прием ще облекчи и личните лекари, ще спести и много притеснения на родителите.

Друга промяна в календара, която коментира главният държавен здравен инспектор е редуцирането на приема на пневмококова ваксина за деца до 6 месечна възраст – от 3 на 2 пъти. Той увери, че схемата 2 приема плюс 1 реимунизация гарантира абсолютно същия ефект, както и схемата 3 приема плюс 1 реимунизация.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече