За втора поредна година раздадоха наградите „Лекар на годината – София 2019“.

Церемонията по връчване на наградите се състоя във Военния клуб, а водещ на авторитетното събитие беше Георги Лозанов. Вечерта стартира с минута мълчание в памет на загиналите лекари през годината, хирургът д-р Николай Бобев и актрисата Стоянка Мутафова, които починаха малко преди церемонията.

„Изпращаме една бурна година, година, в която имаше много добри новини, но и много критики към съсловието“, отбеляза председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев. Той посочи, че представителите на съсловието трябва да приемат критиката като нещо нужно за справяне с предизвикателствата и със спецификата на професията. „В нашата професия основна е отговорността ни към пациента, който идва при нас с болката си, със страданието си, ние трябва да поемем това страдание да бъдем не само добри професионалисти, но и да проявяваме милосърдие“, добави д-р Меджидиев.

Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева уважи церемонията за втора година. Тя отбеляза, че с удоволствие връчва отличията на младите лекари и се радва, че те имат възможност да работят в България. „Искам да им благодаря за това, че те са се посветили на медицината, защото тази професия изисква не само четене, а и желязна воля, дисциплина, себеотдаване“, подчерта г-жа Караянчева.

Освен в обичайните категории, тази година бяха раздадени награди и в специални. Народният представител Десислава Атанасова връчи наградите, които вдигнаха залата на крака и държаха аплодисментите на присъстващите няколко минути. Тя награди с категория „Смело сърце“ екипите на Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“, на Министерството на вътрешните работи и на „Пожарна безопасност и защита на населението“, които заедно помогнаха при избухването на пожар в болница „Пирогов“.

В категорията „Ментор“ беше отличен проф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“.

С наградата „Лекар на годината“ в категория „Доайен“ бе удостоен проф. Камен Канев, ръководител на Клиниката по спешна токсикология на ВМА.

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов беше награден за приноса му в развитието и утвърждаването на авторитета на лекарското съсловие.

Д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология на „Пирогов“, беше отличен в категорията „Ти си нашето бъдеще“. Другите двама млади специалисти, удостоени със същата награда, са Христо Милушев, ЦСМП и Елица Тошкова, общопрактикуващ лекар.

За принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники беше награден доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ „Софиямед“. Шефката на Клиниката по токсикология на „Пирогов“ доц. Маргарита Гешева беше отличена за Активен принос в развитието на специалността.

Наградата „Добра мисия“ беше присъдена на проф. д-р Валентин Джонов, ръководител на Института по анатомия на университета в Берн, за помощта, която оказва на българските специалисти.

Директорът на Пета МБАЛ София д-р Борил Петров беше удостоен с наградата „Мениджмънт управление на финансовите ресурси“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше отличена в категорията „Добрата кауза обединява“ за връщането на профилактичните прегледи при децата в яслена възраст. Призовете за медийно партньорство отидоха при журналиста от БНР Гергана Хрисчева и екипа на БНТ.

Церемонията беше уважена от еврокомисаря по иновациите и младежта Мария Габриел, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, омбудсмана на Република България Диана Ковачева и др.

.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече