Организират от МБАЛ-Смолян.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ организира безплатни прегледи за туберкулоза. Скринингът е във връзка с декемврийската кампания „Седмица на отворени врати“. Тя ще се състои от 9-ти до 13-ти декември 2019 г., информираха от болницата.

Консултациите и изследванията са безплатни, в това число и за неосигурените лица. Прегледите ще се извършват в часовете между 8.00 и 15.30 от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в лечебното заведение.

Последната кампания, организирана в МБАЛ-Смолян, се проведе от 18-ти до 25-ти септември 2019 г. „Преминали са 92 пациенти, които са попълнили анкетни карти, консултирани са и прегледани. От тях с риск от заболяване са били 71. На 71 от тях са извършени прегледи. На 50 – проба Манту, рентгенография на бял дроб – на 28 и микробиологично изследване на храчка – на 9. Един пациент е бил с латентна туберкулозна инфекция. Няма открити болни с туберкулоза.

На всеки три месеца болницата в областния град организира „Седмица на отворените врати“, като целта е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече