Предпазва при внезапна опасност.

Хормон, отделян от костите при внезапна опасност. Това означава, че вероятно скелетът е по-активен, отколкото е смятано досега, предаде НаукаOFFNews, позовавайки се на New scientist.

Когато сме изправени пред внезапна заплаха сърдечният ритъм и дишането се ускоряват, нивата на кръвната захар и температурата на тялото се повишават, за да подготвят мускулите. Процесът се контролира от мозъка по директни нервни пътища и хормони, отделяни от надбъбречните жлези.

Сега Джерард Карсенти (Gerard Karsenty) от Университета на Колумбия и колегите му откриват, че хормон, освобождаван от костите, наречен остеокалцин също координира отговора на заплаха. Изследването е публикувано в списание Cell Metabolism.

Изследователите установяват, че нивата на остеокалцин в кръвта бързо се повишават при хора, които се притесняват, но се налага да говорят пред публика. Същото се случва и при мишки и плъхове, които са затворени, пуснат им е слаб електрически ток или са изложени на миризма на урина на лисица.

Допълнителни опити с мишки показват, че повишените количества остеокалцин потискат състоянието на почивка и търсене на храна, за сметка на активиране на механизма на самозащита.

Последните резултати надграждат досегашните открития на екипа, че отделения от костите остеокалцин помага на мускулите да изгарят глюкоза по време на натоварване, както и че инжектирането на възрастни мишки с хормона „подмладява“ мускулите им.

Заедно, тези резултати предполагат, че е необходимо да се преразгледа ролята на костите, доскоро приемани за почти инертни структури, смята Карсенти. Възможно е да са еволюирали, за да ни предпазват от внезапни опасности, оптимизирайки мускулната функция и осигурявайки на тялото структурата, необходима за движение и предпазване на вътрешните органи.

Засега не е ясно защо тялото има различни начини за активиране на реакцията на самозащита – чрез костите, директните нервни пътища и надбъбречните жлези, но е възможно целта да е наличието на резервен вариант, ако някоя от системите не проработи, предполага Робин МакАлън от Университета на Мелбърн.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече