Тя бе по повод случаите на агресия срещу медици.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС и д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС се срещнаха със заместниците на главния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова. Срещата беше по инициатива на съсловната организация, информираха на интернет страницата си от БЛС.

Сред основните теми на срещата бе агресията срещу медици. Само преди дни отново имаше случай на нападнати лекари и медицински сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Обсъдено бе създаването на съгласуван работещ механизъм и начините на прилагането на законовия инструментариум с цел защита на лекарите на работното им място. Участниците в срещата дискутираха и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с проверката на Върховната административна прокуратура, която констатира 4500 нарушения в договори, сключвани със Здравната каса.

„Многократно в публичното пространство излиза информация за нарушения. Констатираните са над 4000. Затова е важно да знаем колко са наказаните и на колко хора е отнето правото да практикуват. Трябва да се разбере колко от обвиненията са паднали след обжалване”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Прокуратурата на Република България има подписано Споразумение за сътрудничество и взаимодействие с Министерството на здравеопазването от 2015 г. Съгласно него на 14.08.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност по реда на бързото производство. Предстои надграждане на Споразумението за сътрудничество между институциите и БЛС, допълват от съсловната организация на лекарите.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече