Операцията е извършена в УМБАЛ „Св. Георги“.

След сериозна и дълга операция, извършена в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, 5-годишно момиче е избавено от трансплантация на черен дроб. Там са й отстранени вродени кисти на жлъчните пътища, информира „Марица“.

Лекарите определят случая като „рядка аномалия“. Освен кистите, имало и камъни, които са запушили отвора между общия жлъчен проток и дванадесетопръстника. В резултат детето е пожълтяло, а родителите изпаднали в паника, защото се случило внезапно, без някакви симптоми.

Момичето е прието първо в Клиника по гастроентерология и там при изследванията са открити формациите. Сложната операция е извършена от екип начело с доц. Николай Белев, пише 24zdrave.bg.

„Кистите се оказаха доброкачествени. Направихме сложни връзки между жлъчните пътища и тънкото черво. В момента малката пациентка се чувства добре“, разказа доц. Евгений Мошеков от Клиниката по детска хирургия. Според него причината за тези аномалии не е ясна. Медиците са доволни, че са спасили черния дроб на детето и не се налага да му бъде присаждан друг. Има всички шансове органът да се възстанови и да работи нормално. В следващите месеци детето ще бъде под наблюдение.

Преди дни в същата Клиника бе изваден ембрионален тумор на 3-месечно бебе с големината на кокоше яйце. Бил е в таза между опашната кост и задната стена на ректума.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече