Това отчете председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му, причините са комплексни, като една от тях е, че преди около десетина години приемът държавна поръчка на студенти по Медицина е била сериозно съкратен, сравнено с тези, които са се дипломирали преди 30-40 години.

Д-р Иван Маджаров (на снимката) заяви още пред БНТ, че преди 10 ноември 1989 г. е имало големи курсове в Медицинските университети, за да се покрият нуждите на държавата, но веднага след демократичните промени рязко се свива приема им. „Към този факт трябва да прибавим тенденцията, че ние сме в ЕС и движението на хора и капитали и услуги е свободно, която е характерна за целия свят – изтичане на мозъци от по-бедни към по-богати страни“, допълни още председателят на БЛС.

Той смята, че най-сериозният проблем за кадрите идва от извършената и отчетена, но незаплатена надлимитна дейност. „Четири години вече имаме един факт – лекувани хора, повечето от тях докарани с линейки до болниците, извършена е много работа, похарчени са средства за лекарства, за консумативи. С една дума единствените, които не са получили своето възнаграждение за това са лекарите и специалистите по здравни грижи. Става въпрос за тази дейност, която беше обявявана за незаконна. Ние продължаваме да твърдим, че това е една от причините да имаме в момента толкова тежки проблеми по отношение на заплащането, особено на специалистите по здравни грижи. Идва 11 септември, знаем, че за тогава е обявен протест от медицинските сестри. Ние винаги сме подкрепяли медицинските сестри, имаме различия по мястото и начина за това, което се протестира в момента. Факт е, че няма кой на жълтите павета да реши проблема със заплатите на медицинските сестри, те се определят от приходите на лечебните заведения. Единствените, които получават директно заплата от Министерство на здравеопазването са тези, които работят на пряко подчинение – лекари и медицински сестри от спешните центрове, или тези, които се финансират в детски ясли или училища“, коментира още д-р Иван Маджаров.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече