Ще отбележи 130 години на 10 октомври, съобщиха днес от лечебното заведение.

На 10 октомври, в Деня на психичното здраве, Клиниката по Психиатрия на Александровска болница ще отпразнува 130-та си годишнина. Тя е най-старото психиатрично лечебно и учебно заведение в страната. Историята й е свързана със самото създаване на Александровска болница. На 1 януари 1888г. е официално открито психиатрично отделение към Болницата, което на 1 юли 1922г. се реорганизира в първата психиатрична клиника у нас. В нея са работили най-изтъкнатите български психиатри, основоположници на съвременната клинична школа по психиатрия. Техните трудове са преведени на много езици и до днес получават международно признание.


Днес психиатричната клиника в "Александровска" е с национално значение, с традиции и опит във въвеждането на най-съвременните форми на лечение и грижи за хората с тежки психични заболявания. В нея се осъществява специализирана психиатрична болнична и консултативно-диагностична извънболнична помощ.


От средата на 2009 г. Клиника по Психиатрия е устроена в модерна сграда, изцяло реновирана със средства от Световната банка, Министерството на здравеопазването и програма ФАР. Обновеният интериор осигурява удобства и безопасност за пациентите, създава условия за модерно преподаване и възможности за прилагане на съвременни рехабилитационни програми. В периода 2009-2012 г. през психиатричната клиника са постъпили на лечение над 5000 пациенти с афективни разстройства - депресии, мании, шизофрения, тревожност и други психични заболявания. Тук се прилага широка гама терапии – съвременно психофармакологично лечение, психотерапия - индивидуална и групова, психосоциална рехабилитация, обучение в социални умения, психообучение на различни групи пациенти с депресия и шизофрения, както за болните, така и за техните близки т.нар. фамилно консултиране. В клиниката се прилагат успешно и занимателни терапии за лечение, включително за болни извън отделенията в условията на дневен стационар - пациентите моделират, рисуват в условия близки до домашните. Широко приложим метод е музикотерапия и релаксация.


Психиатричната клиника е основна база за обучение на студенти медици, специализиращи лекари в областта на психиатрията, психолози, социални работници, общопрактикуващи лекари, лекари от системата на спешната помощ и др. В преподаването са въведени високи стандарти, отговарящи на световната наука и практика.


Всяка година Клиниката по Психиатрия традиционно отбелязва Световния ден на психичното здраве. Според проф. Миланова – началник на Клиниката, ръководител на Катедрата по Психиатрия и национален консултант с 30 годишен стаж в Александровска болница, "психичните разстройства засягат около 20% от хората, като честотата на шизофрения е 1%, биполярна афективно разстройство – 1%; депресивни разстройства 9-15%; тревожни разстройства – 5-10%. Във всички немедикаментозни програми противорецидивната профилактика има най-голям смисъл. Подготовката за ресоциализация и извънболнична рехабилитация се основава на възстановяване от психиатрично боледуване и на неговото продължение в естествена среда извън клиниката".

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече