Това съобщи управителят д-р Радослав Минков управител на АГ болницата в града.

Основната причина за високия процент е в промяната на стандарта. Допреди 2 години прагът за недоносените е бил 1000 грама. Сега е 620 грама, което затруднява силно отделенията по неонатология, обяснява д-р Минков.

Друга причина за високия процент са свързани с това, че в АГ болницата раждат жени в риск не само от Варна, но и от цяла Североизточна България. Ако имаше работещи женски консултации и бременните ги посещаваха поне веднъж месечно, повечето от заболяванията можеха да се предотвратят, смята д-р Минков.

Той споделя също, че клиничната пътека за отглеждането на недоносено бебе покрива разходите за 15-дневен период, докато някои от децата остават в неонатологията с месеци. Благодарни сме обаче на държавата, че поема разходите на неосигурените родилки, каза още управителят на АГ-то.


Най-малкото бебе, спасено в неонатологията на лечебното заведение, тежеше едва 530 грама. Сега теглото му е вече 1 890 г, сподели ръководителят на отделението на д-р Снежинка Цветкова. Нашите усилия са насочени към осигуряването на повече и по-качествена апаратура за бебета, добави тя. Отделението разполага с 10 кувьоза, които са на повече от 25 г. и се нуждаят от подмяна. В страните от Западна Европа, когато апаратът навърши 10 г., той се бракува.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече