Кирил Ананиев определи реда за провеждане на имунизациите, реимунизациите и профилактичните прегледи при децата.

„Вчера цял ден водихме разговори с ръководството на Сдружението на общопрактикуващите лекари и късно вечерта подписах изменението на заповедта, в която е отразено и постигнатото съгласие по техните искания. В заповедта изрично е записано, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст. Дава се възможност прегледите и имунизациите да се извършват и в други дни, не само във вторник и четвъртък, при осигуряване на зелен коридор“. Това обяви здравният министър днес по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Както ви информирахме вчера, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) поискаха да се възстановят плановите детски консултации, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации на деца, както и да се добавят и имунизациите по национални програми.

От здравното министерство информираха днес, че със своя заповед министърът на здравеопазването допълва Заповед № РД-01-225/20.04.2020 г., с която от 21 април бяха възобновени детските и женските консултации, задължителните имунизации и плановият прием в лечебните заведения.

В заповедта е разписан редът, по който да се провеждат задължителните планови имунизации и реимунизации, препоръчителните имунизации по национални програми, както и профилактичните прегледи при лица до 18-годишна възраст при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Със заповедта също така се определят редът и мерките, при които да се осъществява приемът и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност.

Пълният текст на заповедта: ТУК

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече