Отчете кметът на столицата Й. Фандъкова.

„За пет години 26 084 са жените прегледани безплатно от лекари в най-големите общински и държавни болници в София по Общинската програма за скрининг на рак на млечната жлеза. Гордея се, че София има една от най-мащабните програми за превенция на едно от лечимите онко заболявания“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Българския форум на бизнес лидерите, който се проведе на 4 февруари, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака – инициатива, която обединява целия свят.

Форумът на бизнес лидерите е сред първите организации, подкрепили изпълнението на Общинската скринингова програма.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Българския форум на бизнес лидерите за последователната политика и активна работа в отстояването на обществени, социалноотговорни каузи: „Моя лична кауза е да развиваме града ни с работа и да променяме качеството на живот на хората, а образованието и здравеопазването са ключови приоритети за постигане на тази цел“.

Столицата бе първата Община, която по инициатива на кмета Фандъкова заедно с лекари създаде и продължава Общинската програма за скрининг на млечната жлеза. Тя е най-голямата скринингова програма за рак на млечната жлеза в България.

В бюджета на София, който предлагаме, защитаваме половин милион лева, за да продължи изпълнението на няколко скринингови програми заедно с общински и държавни болници – освен за профилактика на рак на млечната жлеза, включваме и преглед на щитовидна жлеза и на белите дробове, каза също Фандъкова. Тя припомни, че продължава и програмата инвитро, която е различна от националната, и вече има родени 13 бебета. Очаква се в края на февруари да се роди 14-то бебе.

Висококвалифицираните специалисти и напредъкът в икономиката на града през последните години са основната причина за привличането на инвестиции, посочи също столичният кмет.

Към края на 2018 г. столицата е привлякла 13 млрд.евро чужди инвестиции или около 9 800 евро на човек от населението. Основната част от инвестициите в София се насочват към сектори с висока добавена стойност като услугите, които са и отраслите с най-голяма стойност за местната икономика – 37% от всички чужди инвестиции. Столичната община насърчава проекти в сферата на развойната дейност, биотехнологиите, креативните индустрии, чистите производства и технологиите за устойчиво градско развитие.

През 2019 г. fDi Intelligence включи София в класацията „Финтех локации на бъдещето“. В края на същата година, Financial Times обяви София за важна част от „Силициевата долина“ на Югоизточна Европа.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече