Богата програма, рискови процедури на живо и off label манипулация отличиха международния форум.

Проф. Петров, удовлетворен ли сте след края на Ендоваскуларната Академия?

Изключително! Получихме суперлативи от къде ли не: от Хърватска, от Аржентина, от всички участници, които присъстваха... В аудиторията имаше много специализанти и от чужбина.

Организацията и атмосферата бяха на световно ниво. Как се чувстваха чуждестранните лектори?

Изключително добре. Една част от тях дори участваха в случаите на живо. Дори самият факт, че приеха да участват в случаи на живо е изключителен, защото тези процедури не са съвсем безрискови. Преди време имаше случай, при който чуждестранен оператор отказа да участва, защото видя, че няма достатъчно консумативи и апаратура, докато сега всички споделиха, че екипите ни са перфектно обучен и имаме всичко необходимо. Това сигурно ги е учудило, защото може би са очаквали някакви дефицити.

Споменахте, че случаите не са били безрискови. Те как преминаха? Срещнахте ли усложнения?

Случаите на живо преминаха много успешно. Самите оператори споделиха, че са били много сложни и че се изисква смелост да се подберат точно такива случаи за демонстрации. Но по този начин на аудиторията й беше много интересно.

От кои болници се излъчваха случаите?

От „Св. Анна”, от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център, а от Аджибадем Сити Клиник болница Токуда имаше записан случай.


При случаите на живо се извърши венозна ендоваскуларна интервенция, TEVAR (thoracic endovascular aortic repair), ААА (abdominal aortic aneurysm), каротидна интервенция, емболизация на лява гастрична артерия и др. Сред чуждите оператори бяха Salah Dine Quandli (Началник на Отделение по Кардио-торакална и съдова интервенция в Департамента по Радиология в университета в Лозана, Швейцария), Hugo Londero (Началник на Хемодинамични и транскатетърни интервенции в Sanatorio Allende, Кордоба, Аржентина), Zoltan Ruzha (Президент на Унгарското дружество по сърдечносъдови интервенции и професор в Сърдечносъдов център в университета Semmelweis, Будапеща, Унгария) и д-р Зоран Станков от Македония, който работи в екипа на проф. Петров. Сред българските оператори бяха проф. Иво Петров, доц. Васил Велчев, д-р Николай Стоянов, д-р Ивета Ташева и др.

При споделения опит на толкова много специалисти, Вие нещо научихте ли от тази академия?

Аз винаги научавам по нещо. Този път почти за всички бе нова една процудера - емболизация на лявата гастрична артерия като метод за намаляване на телесното тегло. Тя се прилага при пациенти с BMI >30. Прекратява се кръвоснабдяването на зоната на стомаха, която продуцира хормона на апетита – грелин и така и продукцията на този хормон намаляв. Това повлиява апетита. Манипулацията се направи на живо по желание на пациента. Оператор бе проф. Золтан Ружа, който е световен лидер и един от организаторите на най-голямото проучване до този момент в тази връзка. Тази интервенция все още не е в гайдлайните, но е изключително нискорискова: в първите вече публикувани 3-4 проучвания рискът е 0%, тоест няма нито едно кървене и нито една перфорация.

В какво се състои процедурата?

Прави се с катетър, който отива до артерията, кръвоснабдяваща тази зона и се прави емболизация с партикули, които блокират микроциркулацията на зоната. В следствие на това грелинът намалява и между 45-ия и 60-тия ден най-често кръвоснабдяването се възстановява самостоятелно, тоест тези топчета се реканализират и прекратяването на кръвоснабдяването е временно. В този период пациентът би трябвало да промени начина си на хранене, двигателен режим и т.н. Професорът ни покани да участваме в следващото европейско проучване и тогава ще може да проследим и какъв ще е ефектът върху захарния диабет тип 2, който още не е проучен с тази процедура.

Ендоваскуларната Академия BEC/ISEVS се проведе от 29 ноември до 1 декември 2019г. в София при изключителен интерес. София Тех Парк предостави условия, които спомогнаха визията на Академията да се доближи до най-реномираните световни форуми. Събитието, предназначено за студенти, специализанти и тесни специалисти обвхвана цялата съдова патология в човешкото тяло без сърцето и коронарните съдове. Това предизвикателство бе поето от проф. Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и от редица наши специалисти между които доц. Велчев, доц. Василев, д-р Алиоски, доц. Клисурски, д-р Келчев, д-р Бъчваров и мн. др.


Проф. Клаус Матиас

Вие изнесохте презентации, модерирахте сесии... Къде бяха акцентите?

Един от акцентите беше мозъчния инсулт с фантастични лектори и оператори като Iris Grunwald (очаквайте интервю с проф. Грюнвалд) и проф. Klaus Mathias. И двамата са пионери. Те извършиха такъв голям пробив в медицината, какъвто не е имало от много отдавна. При проф. Матиас това е лечението на интрацеребралните артерии, които са интракраниално. Те кръвоснабдяват мозъка директно и са най-честата причина за мозъчен инсулт, който в 80% от случаите се предизвиква от емболия или тромбоза на интракраниална артерия. Интервенцията върху тези артерии е най-модерната методика на мозъчен инсулт и не случайно направихме така, че да има тренажор и обучение на всички колеги, които имаха желание. Проф. Айрис Грюнвалд в продължение на два дни постоянно демонстрираше на колеги как се прави интервенция при мозъчен инсулт.

У нас разполагаме ли с такива тренажори?

Има два, но те се нуждаят от специфичен софтуеър и обучение. Но това е модерната тенденция.


Проф. Грюнвалд с един от демонстрационните тренажори

Какви други големи теми бяха разгледани по време на Академията?

Друг голям акцент беше аортата. Ние направихме изключително сложен случай на пациент с дисекация в аортната дъга, което преди години беше немислимо като интервенционален подход. Такива процедури се извършваха само с открито оперативно лечение и не можеше да се мисли изобщо за друго. В момента, почти месец след конгреса, пациентът е в отлична кондиция. За нас беше гордост, че направихме толкова сложна и рискова процедура на живо и тя протече така успешно. А при тези пациенти е по-рисково да останат без терапия, отколкото да получат интервенцията.

Теми на Академията бяха: синдроми на горна празна вена, интервенции при остър инсулт, остър аортен синдром и аневризма на торакоабдоминалната аорта, ендоваскуларни интервенции при комплексна комбинирана аортна патология, ендоваскуларни интервенции на феморопоплитеалния сегмент и под коляното, каротидни, супрааортни и висцерални интервенции и съвместна сесия с Българското дружество по кардиология(БДК) на тема превенция на атеросклерозата и инсулта.Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече