Касата преразпределя 80 милиона лева за изплащане на просрочените задължения.

Касата преразпределя 80 милиона лева от резерва за изплащане на просрочените задължения към чуждите здравни фондове. Това заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, цитирана от ЦЗПЗ. „Това ще стане възможно чрез преразпределение на средства от оперативния резерв и на база на преразпределение на приходите, което означава че Касата вече няма да има просрочени задължения през 2020 година и занапред ще плащаме само задължения, които са текущо възникнали“, категорична бе Начева.

Средно със 108 лева се увеличават цените на клиничните пътеки. Най-висок процент на увеличение е даден на специалността лицевочелюстна хирургия, където цената на три от пътеките са увеличени съответно с 28, 40 и 50 процента. Цената на някои от операциите на щитовидната жлеза се увеличават с 38%, а повечето неврохирургични операции са с ръст от 20 до 28 процента. В абсолютна стойност най-голямо увеличение има оперативното лечение на сърдечни малформации – 2700 лева. Цените на три клинични пътеки за лечение на миастенни кризи са увеличени с 600, 792 и 1056 лева.

Цените на амбулаторните процедури, с изключение на хемодиализата остават непроменени.

Цената за един записан болен при общопрактикуващ лекар се увеличава от 1.50 на 1.85 лева за деца и от 1.15 на 1.20 лева за възрастни. Цената на профилактичните и диспансерни прегледи се увеличават с 1-2 лева, в диапазона 12-13 лева за преглед.

Цените на лабораторните изследвания са увеличени с между 20 стотинки и два лева за различните показатели, а на повечето рентгенови снимки с два лева.

Първичните прегледи при специалист се увеличават от 22 лева на 23.50 лева, а вторичните от 9 на 10.50 лева.

С малки изключения, обемите на дейностите в извънболничната помощ остават същите, както през последните година.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече