Информират на сайта си от ЦЗПЗ.

Ранното развитие на болести на юг започна да се разпространяват широко и има голям шанс пикът на заболеваемостта да достигне много по-рано от обикновено.

Последният път, когато грипът се е разразил толкова рано, е бил през 2003-2004 г. Някои експерти смятат, че ранният старт може да означава, че ще има повече пострадали, но други казват, че е рано да се каже.

„Наистина зависи от това какви вируси циркулират. Няма предсказуема тенденция, доколкото инфекцията може да се развива по-тежко или по-малко тежко“, казва Скот Епърсън, който проследява грипа в Център за контрол и превенция на заболяванията.

Има различни видове грипни вируси, а този, причиняващ заболявания в повечето части на страната, е изненада. Това е щам, който обикновено не се среща често преди март или април.

Този щам на вируса на грипа не е толкова опасен за възрастните хора. Това е добра новина, тъй като повечето грипни хоспитализации и смъртни случаи всяка зима се случват при възрастни хора. Той обаче може да е трудно поносим за деца и хора по-млади от 50 години.

Луизиана беше първият щат, който е бил тежко засегнат, като лекарите там заявиха, че през октомври започват да наблюдават голям брой заболявания, подобни на грип.

„Детската болница в Ню Орлиънс вече е наблюдавала повече случаи на грип тази есен, отколкото през миналата зима”, казва д-р Тони Грос, шеф на отделението по спешна медицина в болницата. „Миналият месец беше най-натовареният в спешното отделение на болницата. Медицинските лица трябваше да създадат система на триаж и да дават допълнителни смени”, казва Грос.

„Определено причинява симптоми, които ще ви оставят на леглото за една седмица, включително температура, повръщане и диария. Болницата не е имала смъртни случаи и не вижда много сериозни усложнения”, добавя тя.

Здравните служби приемат, че сезонът на грип е в ход, когато - поне три седмици подред - значителен процент посещенията в лекарските кабинети са, заради заболявания, подобни на грип. Това се случи сега, заявиха служители на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Центърът в петък е изчислил, че вече има 1.7 милиона болни от грип, 16 000 хоспитализации и 900 смъртни случаи, свързани с грип.

Най-интензивният грип е бил в шест щата, простиращи се от Тексас до Джорджия. След публикуваните в петък нови данни, представители на Център за контрол и превенция на заболяванията заявяват, че броят на щатите с интензивна активност на грип се е повишил миналата седмица до 12. Грипът е широко разпространен в 16 щата, макар и не непременно на интензивни нива във всеки от тях, заявяват още от Центъра.

Последният сезон на грип започна като лек, но се оказа най-дългият от 10 години. Той завърши с около 49 000 смъртни случаи, свързани с грип и 590 000 хоспитализации, според предварителните оценки.

Беше лошо, но не толкова лошо, колкото предишната година, когато грипът причини приблизително 61 000 смъртни случая и 810 000 хоспитализации.

И в двата предходни два сезона на грип, грипната ваксина се представи лошо срещу преобладаващия щам на вируса на грипа. Рано е да се каже колко добре се представя ваксината в момента, каза Епърсън.

Епърсън заяви, че има вероятност сезонът на грипа да достигне максимум този месец, което би било необичайно рано. Обикновено върховите нива се достигат около февруари.

Ранният старт предполага, че много американци могат да се разболеят едновременно, каза Дейв Остус, статистик, който прави прогноза за грипната епидемия в Националната лаборатория в Лос Аламос. „Това може да е предвестник на нещо доста лошо. Но ние не сме сигурни“, каза той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече