Данните бяха изнесени от детските ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

За трета поредна година Варненското дружество по детска ендокринология и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна организираха безплатни прегледи за диагностициране на деца с отклонения в растежа, които се проведоха на 26 септември. От девет записани деца, шест са били клинично здрави, а три са насочени за допълнителна оценка, отчетоха специалистите, цитирани от МУ-Варна.

За шеста поредна година по инициатива на "Magic Foundation" третата седмица на септември е обявена за седмица на децата с отклонения в растежа по целия свят. Информацията за инициативата се разпространява от родител на родител, от приятел на приятел, по пощата, чрез Фейсбук и банери. Идеята е навреме да се открият децата с проблемен растеж, да се диагностицират и да се подкрепят семействата на деца със заболявания и синдроми, свързани с него.

Детските ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“-Варна отчетоха и резултатите от проведената в страната кампания от т.н. „Клиника на колела“. „За 2 години са консултирани 237 деца на средна възраст 6,7 години, като 97 от тях са насочени за допълнителна диагностика, от тях 22 са започнали лечение с хормон на растежа“, обясни д-р Калоян Цочев. В момента 250 деца са на това лечение у нас. „Всяка година, от 2016 г. насам, броят на консултираните деца се увеличава. Това е положителна тенденция, защото ранното консултиране е от значение за лечението с хормона на растежа, ако се налага такова“, разясни д-р Веселин Бояджиев.

„Ако детето ви е най-ниско в групата в детската градина или в клас, е добре да бъде насочено към специалист или родителите да пишат в нашата Фейсбук страница или по електронна поща“, посъветва д-р Росица Стойчева, изпълнител на проекта GrowInform.

На страницата www.growinform.bg родителите могат да продължат да получават първоначална консултация от ендокринолог онлайн, като могат да запазят анонимността си, ако желаят. „Това спестява тревоги на родителите, развиване комплекси при децата и средства на здравната система“, отбеляза проф.Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна. Част от родителите се притесняват да заведат детето си на подобен преглед, поясниха още лекарите.

Изоставането в растежа не е животозастрашаващо, но се отразява в качеството на живот на детето, когато стане възрастен човек. В световен мащаб то се наблюдава по-често при момчетата отколкото при момичетата, в съотношение 60 към 40. На всяка възраст има шанс, но ако бъде установено навреме на 5-6 годишна възраст, най-късно до 8 години, възможностите са най-големи. За голям процент от децата хормонът на растежа е панацея, ако го получат навреме, каза още проф.Йотова.

Резултатите от двугодишната кампания growinform, която обхвана повече от 15 града в България, бяха представени с постер и абстракт по време на 58-та годишна среща на Европейското дружество по детска ендокринология ESPE във Виена през септември 2019, като изпълнението на кампанията бе номинирана в TOP 20.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече