Председателят на Дружеството-след приключването на II Национална конференция на „Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена."

Форумът се проведе от 09-11.05.2019г. в Интер Експо Център, София, като успоредно с него върви и II-та Балканска среща „Ходило и глезен“. Тази година регистрираните делегати бяха от 15 държави, а сесиите и изложбата се провеждаха едновременно в 5 зали.

Програмата обърна специално внимание на най-новото в областта на ходилно-глезенната хирургия. Лекторите бяха над 40 специалисти от България, Германия, Румъния, Словения, Гърция, Турция, Русия, Хърватска, Белгия, Великобритания.

Новото тази година бе детска ортопедична сесия. Какво сподели председятелят на Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена, доц. Кацаров пред Здравен навигатор:

Доц. Кацаров, каква е равносметката, която правите след приключването на Втората Национална конференция по хирургия на ходилото и глезена, която организирахте заедно с Втора Балканска среща “Ходило и глезен”?


Равносметката е повече от положителна. От всички гледни точки - на национално и международно събитие, на форум, на който се представиха много новости в областта на ходилото и глезена, на обучение на младите колеги, на нови контакти между ортопеди на високо ниво, че дори и от гледна точка на социалната програма. И това не е само мое мнение. Всички - и чужденци, и българи си тръгнаха от конференцията изключително доволни. Мисля, че този път вдигнахме значително летвата.


Кои теми и лектори Ви впечатлиха най-силно?

Най-вече темите, свързани с протезиране на глезенната става, въпреки че всички бяха интересни. Крис Бюдтс от Белгия сподели новости в протезирането на глезена. Николаос Гугуляс от Гърция показа утвърдени техники при лечението на артрозата на глезена. Руските колеги представиха много интересни доклади за лечение на трудни случаи на Hallux valgus (кокалче и деформитети на ходилото) - Левон Макинян наблегна на ревизионната хирургия при Hallux valgus, Матей Дробнич от Словения говори артроскопските техники за лечение на хрущялни дефекти…Изобщо програмата беше на световно ниво!


Къде се намира България в сферата, в която Вие и Вашите колеги работите?

България стои на своето място, но за съжаление малко изоставаме от останалия свят в ходилно- глезенната хирургия. Години наред ходилото беше тема-табу що се касаеше до лечение на деформитети. Основен проблем е, че имплантите не се покриват от здравната каса. Това отблъсква както лекари, така и пациенти от тази толкова важна зона. Относно травматологията, мисля че сме на едно средно европейско ниво.


Какви са предизвикателствата пред Вас като общност?

Да се разрастваме, да обучаваме по-младите колеги, а също така и пациентите. Вече имаме уеб страница, facebook страница. Планираме локални, по-малки по обем срещи, в които да разпространяваме нашата доктрина, а именно лечението на ходилно - глезенната патология.

През последните години Вашата област се развива много динамично. Кои са най-новите неща, които бяха представени по време на форума?

Безспорно това е така. Развиват се много материалите, които се използват за лечението на артрозата на глезена и ходилото - напр. болезнената артроза на палеца. Резултатите, които съобщиха колегите при глезенно протезиране, свързани с преживяемостта на протезите е повече от добро - вече говорим за преживяемост 7-8г. Преди ставаше дума за 1-3г. Този напредък е свързан с новите материали и концепции при изработването на съвременните глезенни ендотпротези (изкуствени стави).
С радост мога да заявя, че връх бележи т.нар. безкръвна перкутанна хирургия. При нея корекциите се извършват през 1мм. дупчица на кожата, няма разрези. Възстановяването е в пъти по-бързо от откритата хирургия.

Имахте сесии, посветена на лечението на ходилото и глезена в педиатрична възраст. На какво е необходимо да се обърне внимание при децата?

Сесиите бяха две. Едната беше посветена на еквиноварусното ходило (вродените криви ходила). Премина при изключителен интерес. Гост-лектори бяха Сали Марангьоз и Ахмед Доган от Турция, Николаос Лалиотис от Гърция. Смея да отбележа, че и нашите лектори Димитър Райков и Мирослав Живков представиха много интересни лекции по темата.

Втората сесия наблегна на по-общи проблеми, като например детския травматизъм и ходенето на пръсти при деца, ранния Hallux valgus (до 12-15г. възраст), чието лечение се явява доста сериозно предизвикателство. Лекцията на Александър Герчев по темата беше доста амбициозна.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече