Това ще стане по време на IV-ия международен конгрес.

Авангардните постижения в областта на Майчино-феталната медицина ще дискутират чуждестранни и наши лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката на IV-ия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът е тридневен и ще се проведе от 10 до 12 май в хотел Рила, Боровец.

Очаква се събитието да събере на едно място над 350 специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве, а именно: Акушерство и Гинекология, Фетална медицина, Неонатология, Хирургия, Генетика, Детска кардиология, Детска кардиохирургия, Ендокринология, Образна диагностика, Клинична лаборатория и др. Конгресът е одобрен и подкрепен от най-престижната школа в сферата - Fetal Medicine Foundation, London.

Акценти на форума ще бъдат навременната високоспециализирана диагностика и проследяването на бременността, последните данни от феталната хирургия, резултатите от направените в последните години скрининги за прееклампсия и преждевременно раждане.

Ще бъдат представени данни от 1-ви триместър скрининг през последните 10 години на национално ниво. „За този период бе постигнато много по-широко обхващане на бременните жени и с 50% нарасна броят на разпознатите навременно бременности с хромозомни и генетични дефекти“, съобщава д-р Мария Янкова (на снимката), председател на Асоциацията по Майчино-фетална медицина.

Ще бъде отчетен и приносът на въвеждането на Хорионбиопсията (CVS) в рутинната употреба, което драстично снижава неблагоприятните усложнения при неблагополучна бременност. Ще се обсъжда и къде е мястото на страната ни в постигането на оптималното здраве за майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст.

Програмата ще покрие още теми като хипертония и диабет по време на бременност, новости в генетичните изследвания, лечението на вродени дефекти вътреутробно и след раждането, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, педиатричните и хирургичните специалности.

Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина, на което българските и чуждестранните специалисти ще обменят опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и по отношение на мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията през интраутробния и ранния неонатален период.

Организационният комитет на форума се оглавява от д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева.

„Ръководителят на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, чиито ученици сме, ще бъде акцент на конгреса“, подчертават от организационният комитет. Сред изтъкнатите лектори са още началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласения, Проф. Макридимас и д.

Българският опит и необходимостта от високоспециализирано изследване и консултация на бременността с крайна цел - съхраняване на качеството на живот на майката и детето, ще бъдат дискутирани от доц. Василев, доц. Шивачев, доц. Бусарски, доц. Димова, проф. Савов, д-р Масларска, д-р Р. Георгиева , д-р Велковски, д-р Чилингирова, доц. Хаджидеков, д-р Богданова, д-р Атанасова. Ще бъде презентиран опита на големите клиники от д-р Велев, д-р Панова, доц. Ковачев, д-р Стоилов. „Младите колеги, които са ежедневно около нас са също важна част от форума - д-р Джонгова, д-р Арабаджиева, д-р Галева, д-р Константиниду, д-р Калев и др.“, допълва председателят на асоциацията.

Преди научната част на събитието ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on techniques”. „Опитът до момента подчертава голямата полза от нашите курсове не като демонстрация на личните ни умения, а в това да споделяме тънкостите на ехографията с колегите, които имат конкретни въпроси, които директно да приложат в практиката си“, казва още д-р Мария Янкова.

Предвиден е и конкурс за студенти и специализанти за най-интересен клиничен случай в Майчино-феталната медицина. Наградата за отличените ще бъде участие в 18-ия Световен конгрес по Фетална Медицина, 25-29 юни, 2019 г., Аликанте, Испания.

Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози, неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина. Регистрацията продължава да е активна на страницата на Асоциацията www.mfmbg.org

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече