Това коментира проф. Димитър Младенов след форума „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.

Както имахте възможност да прочетете, поредното издание на Х-то издание на форума се състоя на 12 и 13 април в НДК, София.

Събитието е ежегодна научна проява, организирана от Военномедицинска академия (ВМА), Катедрата по Урология и Нефрология на ВМА и Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по Уролитиаза (EULIS) на Европейската Асоциация по Урология (EAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и International Alliance of Urolithiasis (IAU).

Научната програма изцяло е посветена на съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката, лечението, метаболитните изследвания и профилактиката на уролитиазата.

Днес Ви представяме блиц-интервю с проф. Димитър Младенов, Ръководител направление „Обща урология“ в Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“

Проф. Младенов, бихте ли очертали най-интересните за Вас топици от юбилейното издание на форума „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”?

Събитието се провежда вече за десета година. То се превърна в традиция за България. На него се разглеждат основно съвременните постижения в областта на едноурологията и по-конкретно – неинвазивното лечение на уролитиазата. Както обичам да казвам, няма част от отделителната система, която да не може може да бъде достигната по ендоскопски път, независимо дали от горе на долу или от долу на горе. Минимално инвазивните достъпи улесняват изключително много оперативната дейност на хирурга, бързото възстановяване на пациентите и намаляват болничния им престой. Всичко това подобрява тяхното качество на живот, бързото им връщане към ежедневните им ангажименти, работно място и социализиране.

Ендоскопското лечение на уролитиазата е съвременно постижение, което е типично за развитието на урологията. От друга страна практиката показва, че има операции, които започват като ендоскопски, но завършват с отворена интервенция. От тази гледна точка ние не трябва да пренебрегваме отворените операции, които в тези случаи са животоспасяващи.

Разбира се, на този форум се обсъждат и много други проблеми, които включват ендоскопското лечение и на други заболявания на отделителната система – тумори на пикочния мехур, доброкачествената простатна хиперплазия, стриктури на уретрата и др.

Ако трябва да отличите някой случай, който бе представен на форума и Ви впечатли, кой би бил той (аудиторията имаше възможност да проследи множество демонстрации „на живо“ – бел. ред)?

Всеки форум има своите типични отличителни белези. Това събитие се провежда както споменах вече десет години. В този смисъл можем да проследим във времето новите технологични постижения, които се въвеждат в урологичната практика като мини и ултрамини перкутанната литолапаксия. Тези новости всъщност водят до подобряване качеството на лечение на нашите пациенти.

Днес ние с ръка на сърцето можем да споделим, че у нас са въведени и използват всички съвременни постижения за минимално инвазивно лечение на уролитиазата.

Снимка: Здравен навигатор

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече