Патология на митралната клапа бе темата на годишното събитие.


За пета поредна година се проведоха Софийски дни на ехокардиографията. Събитието събра на 5 и 6 април изтъкнати чуждестранни гост-лектори, родни специалисти в областта на неинвазивните образни методики и студенти, които в рамките на ден и половина експлоатираха основно и детайлно темата за митралната клапа.Темата за митралната клапа е доста предизвикателна, защото в България беше поставен и първия митрален клип,” коментира пред Здравен навигатор доц. д-р Красимира Христова, председател на РГ по неинвазивна образна диагностика.


лектор: проф. Шабани; модератори: проф. Груев и доц. Владимирова-Китова

Научната програма стартира със сесия, очертаваща съвременните рамки за поведение при болестите на митралата клапа и премина през: образна диагностика на митрална клапа – от основи на ехокардиографията до новите образни техники част 1 и 2; представяне на клинични случаи; сесия, посветена на оперативното лечение и нови технологии при болести на митралната клапа; и завърши традиционно с candle light сесия с презентация на клинични случаи и образователен грант.Грубата равносметка за юбилейните пет годишни събития включва над 100 презентации, повече от 25 чуждестранни лектори, над 100 връчени плакета за цялостен принос в областта на ЕхоКГ на български и чуждестранни специалисти, 4 награди за най-добър клиничен случай като за първи път отличаването на фаворита в тази категория ще се извърши чрез гласуване с безплатни SMS.Асоциация или работната група?

Доц. Хистова: „РГ по ехокардиография все още съществува, но тъй като промените, които настъпват на европейско ниво с въвеждането на другите образни диагностики, налагат ние леко да се променим. И въвличането на тези диагностики е предимно свързано с колеги, които са в областта на рентгенологията, а това налага да включим тези колеги да работят заедно с нас. Това ще доведе до образуването на асоциация по неинвазивна образна диагностика, която ще замести работната група по ехокардиография. Тя ще бъде припозната от ДКБ, с която нямаме конфликт на интереси, и нейните членове ще бъдат членове на Европейската асоциация.”


Доц. Кинова

Гласуване ще реши дали работната група ще се запази в настоящия си вид или ще се превърне в асоциация с други специалисти от образната диагностика. Новоизбраният председател на Работната група, доц. д-р Кинова, определи основаването на такава асоциация като "нов вариант за определение на специалистите по образна диагностика не само в областта на ЕхоКГ, но и на другите образни методики като по този начин ще може да се комбинират и анализират данните от повече образни изследвания, а те, на свой ред, ще дадат дадат по-реална оценка за състоянието на пациента и неговия терапевтичен път."

Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията раздаде своите награди за принос в ехокардиографията и неинвазивната образна диагностика. Голямата тазгодишна награда за цялостен принос в областта на ехокардиографията взе проф. д-р Йото Йотов – дългогодишен председател на Работната група и един от новаторите в областта на новите методики.


Проф. Йотов: „Искрено съм развалнуван от връчената ми награда, но аз, лично, не се чувствам удобно в тази роля, защото мисля, че всеки един от вас малко или много допринася със своя труд и със своето желание за развитието на ехокардиографията и на образната диагностика в България”.

Фондацията е създадена с цел обучение на млади специалисти в диагностиката на тежки клинични случаи и е в тясно сътрудничество с Клиниката по Онкология за анализиране на пациенти с карцином на гърдата и с деформации от химио- и лъчетерапия, за реализиране на СН и диагностицирането й в ранен стадий.

Удостоени с почетен плакет бяха още кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, а някои от чуждите лектори получиха грамота и статуетка.


Проф. Мохамед Сарич

Сред чуждите специалисти тази година бяха: един от водещите специалисти по фетална ехокардиография и вродени пороци при деца и възрастни проф. Милър; проф. Мание - експерт по клапни пороци и съавтор на последните гайдлайни за клапни пороци; проф. Загатина, експерт по стрес-ехокардиография и митрална клапа; проф. Сарич, световен експерт по митралните клипове и др.Доц. Владимирова, Вие представихте новостите в гайдлайните, касаещи митралната клапа. Може ли да се отличи нещо основно сред тях?

Като всяко нещо в образната диагностика, съвременният гайдлайн върху ЕхоКГ на клапни заболявания използва мултимодалния подход, тоест, много методи в ехо-то слагат крайната диагноза - не един. В миналото бяхме доста ограничени като възможности: с една методика да се насочим към определена диагноза. Сега се приема, че отделните методики са лимитирани ехографски и затова трябва да се използват повече методи за оценка на едно нещо. Такава е тенденцията. Много е важно обаче да имаш хубав апарат. Съвременните ехографски апарати дават невероятно прецизна диагностика на движението на клетката на сърцето и визират много големи подробности в тази оценка. Новите методики много помагат преоперативно, постоперативно и по време на процедурите, като спомагат за визуализиране на клапните проблеми.


Архитектурни елементи от катедралния храм Саграда Фамилия и Chordae tendineae на митрална клапа (в средата)

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече