Това коментира проф. Пламен Кинов.

Ето още какво разказа по темата началник Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”:

Коксартрозата засяга тазобедрената става. Сред хората е известна като шипове, или като износване на тазобедрената става, като болестта се дължи на намалена устойчивост на ставния хрущял; на най-голямата става в човешкото тяло, която не може да понесе натоварванията. Причината за това може да бъде различна – механична, недобро оформяне на ставата в детска възраст, недобра насоченост на бедрената глава и пр. Тя се претоварва в определена зона, което във времето води до отслабването на хрущяла в тази преобременена зона, т.е. започва да страда, не се храни добре и подлежащите кости започват да поддават. Това допълнително влошава ситуацията и процесът се ускорява в посока износване. Появяват се болка, ограничени движения, накуцване и при. В един момент проблемите са толкова сериозни, че се налага по-сериозно лечение, което често пъти е хирургическо.

За да не се стигне дотам, най-доброто нещо е профилактиката, но това трябва да започне от ранна детска възраст. В България беше прекъсната тази верига на спортните училища, на активната работа с младежите за една широка здравна физическа култура. Т.е. редовното натоварване с физически упражнения, води до саморегенерация. Затова спортът е най-доброто нещо както за физическото, така и за психическото здраве, защото организмът се балансира.

Освен механичните проблеми, които много често се дължат на заболяване в детската възраст, те могат да бъдат причина на травма. Например – тежка катастрофа, падане от височина, производствена авария – могат да доведат до счупване, което да деформира костта или да наруши ставния хрущял и това да бъде причина за бързо, последващо износване. Т.е. в рамките на месеци, максимум година – да се износи ставата, където крайното лечение също е протезиране.

Една трета група нередки заболявания са съдовите – те са по механизма на запушване на съда. Т.е. най-общо склероза и нарушен кръвоток; костта става крехка и в процеса на използване на ставата, постепенно тя започва отново да колабира, да се „сплексква“ и деформира, което рязко стартира процес на износване и отново в рамките на месеци или година, максимум две – се стига до износване.

Четвъртата група износване е метаболитно. Това са ревматичните заболявания, които най-общо са възпалителни. Т.е. това е реакция на организма към собствените тъкани, поради различни специфични причини. Организмът реагира като чуждо тяло към ставния хрущял, започва да произвежда антитела, които го унищожават и най-общо ставата дегенерира и се уврежда. Друг момент е с претоварване, което може да бъде свързано с тежък спорт, тежка физическа работа, хронична травма или наднормено тегло, което е проблем за нашето население в последно време. Всичко това свръхобременява ставата и ставният хрущял е подложен на повишено натоварване, което той не може да издържи.

Когато преобременяването, в резултат на спорт, на големи натоварвания, професионални натоварвания или наднормено тегло е по-голямо отколкото естествените процеси на възстановяване, започва износването и дегенерацията. Това е и най-честата група пациенти, които са между 55 и 60 години.

Можем да спрем или по-скоро да забавим процеса, като това става с протектори, които си носят, с хранителни вещества, физио-процедури, лечебна гимнастика, както разбира се и избягването на рисковите фактори. Самият факт да се намали теглото на пациента с 5 кг, намаля риска от артроза с 20%, което е доста добър показател.

Снимка: Здравен навигатор-Архив

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече