Това показват данните на Министерството на здравеопазването.

Те бяха предоставени от здравния министър Кирил Ананиев в справка към писмен отговор на въпрос на група депутати от „БСП за България“ за състоянието на държавните лечебни заведения за болнична помощ, информираха от ЦЗПЗ.

Според отчета на здравния министър в края на 2018 г., 37 от държавните болници регистрират положителен финансов резултат, докато една година преди това – в края на 2017 г. техният брой е бил 27. В отговора си министър Ананиев посочва още, че за последната година общо задълженията на държавните болници са намалели с 4,06%, като просрочените задължения са свити още повече – с близо 17%.

Темпът на нарастванe на приходите в тези лечебни заведения изпреварва темпа на увеличение на разходите, което, според министъра се дължи на водената от неговия екип политика на налагане на финансова дисциплина и строг контрол върху разходите. Изразена в цифри, тази констатация има следния вид – 5,76% увеличение на приходите през 2018 г. в сравнение с предходната 2017 г. срещу 3,78% увеличение на разходите за същия период.

В документа се посочва обаче, че задълженията на болница „Лозенец“ са се увеличили за една година - през 2017 г. те са били 16 млн. лв., а през 2018 г. са скочили на 21 млн. лв. Над два пъти е увеличила болницата размера на неразплатените си задължения – от 6,4 млн. лв. в края на 2017 г. те са набъбнали до 14,4 млн. лв.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече