Това обмисля Надзорният съвет на НЗОК.

Персонални санкции за медици, извършили нарушение в болничната помощ, обмисля Надзорният съвет на НЗОК. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзора.

„Сега, образно казвам, че едно лечебно заведение е направило някакво нарушение, в НРД е написано, че, ако то е повтаряемо, можеш да прекратиш договора. Пределно ясно е, че на някое лечебно заведение не можеш да му прекратиш договора“, коментира управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев (на снимката) и предлага наказанието да е насочено конкретно към нарушителя. „Тогава вече можеш да прекратиш договора на този изпълнител, не на болницата. Аз не знам на 400 легла кой какво е правил, кой какво е приел и т.н. Има си персонална отговорност. Ако обърнем така нещата – окей“, казва д-р Дечев, като уточнява, че Касата има подкрепата на БЛС за това предложение.

„То затова така е направено, за да няма виновни. Защото така се подхожда – в болницата Х има нарушение и се предлага да се отнеме лиценза. Защото в едно отделение някой е направил нещо, а другите работят коректно и спазват правилата. На този, който е сгрешил, му отнемат правата“, обобщава представителят на работодателите в Надзора Григор Димитров.

В коментар за контрола към изпълнителите на медицинска помощ надзорниците обсъждат и този, който може да се упражнява от страна на пациентите.

„Трябва да ви кажа, че изпратихме на 500 здравноосигурени лица писъмца и получихме интересна информация, например – тук сте платили нещо, за което аз не знам. Т.е. тази форма работи“, казва д-р Дечев, а представителят на синдикатите д-р Иван Кокалов разказва за системата в Естония, при която цялата информация е дигитализирана и всеки здравноосигурен може да провери във всеки един момент каква медицинска информация има за него.

От своя страна управителят на НЗОК предлага като вариант нещо, което вече бе предлагано, но не стигна до реализация – НЗОК да изпраща СМС на здравноосигурен, когато извърши плащане за него. „Така, както в банката, като си изтегля пари, на първата минута ми праща СМС и ми казва – от банковата ти сметка се изтеглиха средства. Примерно говоря под тази форма, като СМС, като има плащане за мен получавам СМС, че Касата ми е платила“, обяснява д-р Дечев.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече