Live streaming на редки операции от световни специалисти беше акцент в програмата.


От 17 до 20 май в к.к. Златни пясъци се състоя XII Конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ) и IX Международен годишен симпозиум на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА). Европейското дружество по спортна травматология, колянна хирургия и артроскопия – ESSKA, която представлява Европа в областта на дегенеративните ставни заболявания и спортни травми, представи хирургия на живо, водена от емблематични европейски и български специалисти с възможност за пряко дискутиране с хирурзите по време на операциите. В допълнение БОТА бе и домакин на форум на EFFORT (Европейската федерация на националните асоциации по ортопедия и травматология), на който заедно с гост-лектори бяха представени съвременните тенденции в първичното и ревизионното тазобедрено и колянно ендопротезиране. Съорганизатор на събитието бяха МУ- Варна и УМБАЛ „Св. Марина”, от чиято операционна с видеовръзка се представиха 6 високоспециализирани хирургични интервенции.

Артроскопска раменна и лакътна хирургия, първично и ревизионно колянно и тазобедрено ендопротезиране бяха акцентите в научните сесии на международното събитие. Форумът на EFORT също разгледа тазобедреното и колянното ендопротезиране на кръгла маса с широка дискусия. Операциите на живо представиха редки артроскопски операции на лакътна и раменна хирургия, а гуруто на колянната хирургия – новоизбраният президент на ESSKA проф. Давид Дежур, извърши артроскопска операция. В тазобедреното ендопротезиране на живо се изявиха проф. Торстен Герке, началник на Ортопедична хирургия в ENDO clinic в Хамбург, а в лакътната и раменната хирургия се изяви проф. Борис Поберай от Словения. Всички операции на световните експерти се осъществиха в екип с д-р Калин Михов, съорганизатор на събитието и началник Отделение по ортопедия и травматология в университетската болница.

Научното събитие бе открито с приветствено слово от председателя на БААСТ д-р Владимир Стефанов и проф. Асен Балтов, председател на БОТА.

От ляво надясно: проф. А. Балтов и д-р Вл. Стефанов
Очаквайте подробности от събитието, интервюта с участниците и организаторите на конгреса, както и отразяване на фирмения симпозиум на фармацевтична компания Sandoz и фирма Медицинска Техника Инженеринг.

От ляво надясно: проф. А. Аспарухов и проф. Т. Герке

Снимки: Здравен Навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече