Това става по времето, когато България е Председател на Европейския Съвет. Очаквайте още подробности от събитието.

Конференцията се организира от националната организация – Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина /БАППМ/, в сътрудничество с базирания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина /ЕАПМ/. Тя бе подкрепена и от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.

Българският Алианс поема инициативата за поставяне на скрининга, превенцията и ранната диагноза на смъртоносното заболяване рак белия дроб като приоритет, както за нашата страна, така и за Балканския регион.

Основна цел на конференцията бе да инициира Препоръка от Европейската Комисия за разработване на Насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група. За тази цел трябва да се вземат предвид плюсовете и минусите на скрининговите програми за други заболявания, в това число рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на шийката на матката.

Темата съвсем не е нова за ЕАПМ. През 2017 г., Алиансът организира конференция на високо ниво за скрининг за рак на белия дроб и публикува Бяла книга по този въпрос. Бордът на Алианса постави превенцията, скрининга и ранната диагноза като един от главните си приоритети – действие, което беше възприето от колегите и партньорите от България.

Необходими са по-големи усилия и сътрудничество между страните-членки и с професионалната, организационна и научна подкрепа от всички, които искат да се прилагат, или подобрят съществуващите скринингови програми за населението. Ясно е, че всяко по-нататъшно забавяне на приложението на най-добрия модел за скрининг за рак на белия дроб, би означавало ненужна загуба на още много човешки животи, отбелязаха инициаторите на форума.

Резултатите както в Европа, така и в САЩ силно подкрепят тезата, че скринингът за рак на белия дроб работи. Вече има солидни доказателства, въпреки, че продължават дебатите за най-добрия начин за прилагане на такъв тип скрининг и как най-точно да се оцени икономическата му ефективност.

Насоките биха спомогнали да се оптимизират разходите, в резултат от повишената ефективност на методологията на скрининга, както и на самите програми. Насоките са необходими, за да помогнат страните-членки да въведат гарантиращи качеството програми за ранна диагностика на рака на белия дроб, вероятно на базата на разширено публично-частно партньорство.

В рамките на провелия се форум бе приет и политически документ, с призив към Европейската Комисия за сформиране на експертна група за разработване на Насоки за скрининг за рак на белия дроб.

Д-р Жасмина Коева, председател на Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина

Кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова също се включи в откриването на форума

Олег Петков, зам.-министър на българското председателство на ЕС

Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейски Алианс за Персонализирана Медицина

В събитието се включиха освен представители на лекарската гилдия, представители на пациентски организации, политици, евродепутати и пр.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече