От 20 до 22 април в Трявна се проведе първата по рода си научна конференция, събираща две регионални сдружения на ОПЛ – тези на Русе и на Велико Търново.

Събитието беше уважено от председателя на НСОПЛБ доц. Любомир Киров и от членове на УС. Участие на мероприятието взеха повече от 100 ОПЛ, които присъстваха както на научните сесии, така и на атрактивната забавна програма, организирана след тях. Бяха връчени награди за особен принос в лекарската професия на д-р Милена Владимирова и на д-р Божидар Николов, а събрание, с участието на доц. Киров, провокира широка дискусия по наболели за съсловието теми.
За конференцията, програмата и дискусията разговаряме с двамата организатори на събитието: д-р Орлин Кожухаров – член на УС на НСОПЛБ и председател на СОПЛ – Русе и д-р Христо Димитров, зам. председател на НСОПЛБ и председател на СОЛ – Велико Търново.

от ляво надясно: д-р О. Кожухаров и д-р Х. Димитров
Конференцията
Д-р Димитров: „Идеята ни възникна с д-р Кожуахров по повод на организираните от него мероприятия за колегите от Русенска област, в които са съчетани по много добър начин научната и лекционна част с елементи на релакс и забавление. Идеята е да разпространим този формат в страната с методична и организационна помощ от наша страна. Това е един опит да променим формáта на регионалните конференциите, които провеждаме, да дадем на колегите някакъв нов поглед върху забавлението и релакса, съчетавайки полезното с приятното, за да има полза не само за техните медицински знания и развитието им в професията, но и да се разтоварят от натрупаното напрежение в работата”.
Д-р Кожухаров: „Този форум е първи поради това, че две регионални сдружения правят едно събитие. Като направим анализ на събитието, ще начертаем и планове за бъдещето. Най-вероятно ще разширим тези форуми с участие на повече сдружения”.


Научната програма
Д-р Димитров: „Научната програма беше широко застъпена. Дългогодишното ни партньорство в провеждането на конференции на национално и регионално ниво създаде с фармацевтичните компании, без които тези мероприятия не могат да се случат, една традиция на представяне на лекции с медицинско съдържание, а не просто рекламни кампании на съответен медицински продукт. Като резултат се канят добри лектори, които представят богато съдържание на теми, които са от полза за актуалното медицинско обучение на колегите ОПЛ”.
Д-р Кожухаров: „Посещаемостта беше много добра. В програмата присъстваха много интересни и добре подбрани лекции от цялата медицинска наука, без много продуктово позициониране, с много клинични случаи, което на нас най-много ни допада, защото е свързано пряко с нашата практика”.

от дясно наляво: председателят на НСОПЛБ доц. Л. Киров и членове на УС - д-р Кожухаров, д-р Брънзалов, д-р Бакоев, д-р Димитров

Дискусията
Д-р Димитров: „Дискусията засегна злободневните проблеми на нашата работа, които са задължителен елемент на такива мероприятия. За мен най-важното е, че все повече колеги осъзнават, че в този формат и в тази структура на Лекарския съюз (ЛС), нашата професионална група няма да бъде добре представена и реализирана. Че ние трябва да потърсим начини ЛС да се равие така, че всички професионални групи да получат достойна изява на проблемите си с адекватно търсене на истинско решение, а не имитиране на дейност, която да е от полза на определени привилегировани лечебни заведения, било то в доболничната или в специализираната помощ. Така че едно от нещата, върху които трябва да работим като местни сдружения, и най-вече НСОПЛБ, е да добием своята самостоятелност в рамките на ЛС по отношение на договаряне и защита на професионалните интереси на ОПЛ”.
Д-р Кожухаров: „Обсъдихме още какво можем да направим и как да процедираме при новите условия на новия рамков договор, доколко той е от наша полза и доколко не е.”

наградените д-р Милена Владимирова и д-р Божидар Николов

На финала д-р Кожухаров и д-р Димитров пожелаха на своите колеги ОПЛ да приоретизират първо своето здраве и това на техните семейства, за да бъдат здрави и полезни на своите пациенти. „Нека се държим един за друг, тъй като няма какво да делим. Нека бъдем заедно, защото само по този начин можем хем да се осъвършенстваме, хем да сме по-полезни на нашите пациенти, а и така да се борим срещу несгодите и вменяващите ни задължения от администрацията, които не са свойствени за лекарската професия,” пожела д-р Кожухаров. За щипка здрав егоизъм в съблюдаването на личното здраве и благополучие призова д-р Димитров, „за да сме професионалисти на нивото, което се очаква от нас”.
Очаквайте обзор на фирмените симпозиуми на EGIS, посветен на подходящата лекарствена терапия при пациенти с хипертония и метаболитен синдром, и на Евофарма, за терапевтичния подход при алергичен ринит.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече