Специалистът бе един от лекторите по време на XXII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология".

Д-р Мартин Бърнев е специалист по Ортопедия и травматология, завършил Медицинския университет-Варна. Към момента той е главен асистент към катедра по ортопедия и травматология към МУ- Варна, МБАЛ ”Св. Анна", а от 2013 г. е част от екипа на Сити Клиник Медицински център Брегалница. Той изнесе свой доклад като част от лекторите на XXII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология", провела се между 28-ми и 30-ти септември в Трявна.


Д-р Бърнев, какво представихте пред колегите си днес?
Днес говорих за хроничните руптури на Ахилесовото сухожилие. Те са малко на брой като клинични случаи, което изтъкнах по време на презентацията като знак за това, че патологията се диагностицира и лекува успешно.
Въпреки това наличието на хронични руптури на Ахилесовото сухожилие означава, че съществуват пропуски в диагностичния и терапевтичен алгоритъм. В какво се изразяват тези пропуски?
От една страна някои от случаите се диагностицират изключително трудно. Причината може да е в пациента, който не търси навреме специализирана медицинска помощ, или в не добре поставената диагноза. От друга страна при други пациенти се наблюдават грешки в лечебния процес, които водят до повторно разкъсване на сухожилието. В този смидъл хроничните руптури на Ахилесовото сухожилие се определят като недиагностицирани такива или не добре лекувани остри руптури.

Коя е най-честата етиология?
Етиологията са външни и вътрешни причини, както и фактори с общ или локален характер - ходилни деформитети, телесно тегло, кръвногрупова принадлежност. В практиката най-често се среща острата руптура при спортна травма.

Какъв е алгоритъмът, по който работи Вашият екип?
Диагнозата на увредено сухожилие не е проблем. Наблюдават се болка, оток и невъзможност на пациента да стъпи на крака си, поради което той търси лекарска помощ. Проблемът е какво се прави след това.
Изключително съществено е наличието на опорни точки, които екипът следва. В случай на трудности при поставяне на диагнозата, винаги може да се извършат ехография. ЯМР се използва също, но обикновено при по-запуснати случаи с цел проследяване на големината на дефекта и увредата. По този начин операторът се ориентира какво и в какъв обем ще коригира. Тоест, предоперативната подготовка съкращава оперативното време.

Сложна ли е операцията като процедура?
Ако една остра руптура се оперира до 48-мия час, операцията се извършва под местна анестезия. Процедурата се води офисна операция и продължава около 20 минути през кожен шев и чрез имобилизация за 30 дни. След този срок започва рехабилитационният протокол и за около 60 дни пациентът е в добро състояние.

Коя презентация Ви впечатли най-много по време на форума?
Лично аз съм изключително впечатлен от лекцията на д-р Боян Валентинов за дечица с аплазия на части от опорно-двигателния апарат. Това за мен е много сериозна патология, изискваща сериозни практически умения.

Какво мислите за нивото на младите си колеги?
Трябва да се радваме на младите хора, че са останали в България. Много от тях имат възможност да заминат в друга държава, но фактът, че нещо ги задържа тук, е позитивен.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече