Специалистът бе един от лекторите по време на XXII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология".

Доц. Людмил Симеонов е специалист по Ортопедия и травматология, завършил Медицинсака академия – София. През 2011 година е избран за началник на единствената в България клиниката по Хирургия на ръката към УМБСМ "Н.И.Пирогов", като консултира и оперира най-тежките и проблемни пациенти с различни патологии на ръката.

Той бе част от презентаторите по време на традиционната конференция "Дни на българската ортопедия и травматология", провела се в Трявна между 28-ми и 30-ти септември. Докладът му бе на тема "Травми, обезобразяващи ръката и предмишницата", като беше посрещнат с голям интерес отприсъстващите специалисти.


Доц. Симеонов, какви са впечатленията Ви от провеждащото се събитие?
Присъстваме на ежегодна среща, организирана от Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация. Мога да кажа, че нивото на научното събитие е доста високо не само на ниво България, а и на ниво Източноевропейски регион.
Прави ми впечатление, че с годините качеството на презентациите нараства, смятам, че интелигентността на лекарите също. В началото на моята научна кариера като млад лекар нещата изглеждаха по един начин, докато днес нивото на общността ни е значително по-високо.
Отварянето на България към Европа и към света допринесе съществено за този процес. Всички ние, които прекарваме често време в чужди болници, имаме възможност да подобрим знанията и уменията си. А това оставя своя отпечатък.

Каква бе темата на лекцията, която изнесохте?
Презентацията ми бе свързана с рядка, но същевременно коварна и трудна за лечение патология, свързана с тежки увреди на горния крайник.
Както знаете, ръката е основно средство за комуникация с околната среда. Но тъй като средата малко или много е агресивна, това понякога води до увреждане на тази част от тялото.
Интересни са думите на Олга Берлути, някога живописец, който в последствие се преориентира към дизайн на обувки. Тя създава специфични, авангардни модели за едни от най-влиятелните личности по това време. Веднъж тя бива запитана как така от обещаващ човек на изкуството се превръща в прост обущар. Тя отговаря: "Да, тъй като краката са много грозни и аз реших да ги разкрася!" След това замълчава за няколко секунди и продължава: "Краката са много важни обаче. Благодарение на тях сме се изправили. А сме се изправили на два крака, за да освободим ръцете си, с които да достигнем звездите!"
Така че ръката е изключително важна. А тези травми водят до инвалидизация и са трудни за лечение. Нашият опит е дълъг, тъй като повечето случаи идват при нас в Пирогов. Над 2 години съм работил в Персийския залив в Дубай, където също имахме значителен брой такива пациенти. Моята презентация демонстрира алгоритъма за лечение на тези патологии.

Присъствието на млади хора е доста голямо. Какво мислите за нивото на младите си колеги?
Това е най-хубавото нещо! Няма по-хубаво усещане от това в залата да преобладават младите хора! Горещо ги поддържам и смятам, че трябва да бъдат още по-активни, по-разкрепостени и да задават повече въпроси. Защото винаги важен е въпросът. Отговорът винаги е субективен, докато въпросът винаги е обективен. Това значи, че те мислят и искат да знаят повече.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече