Председателят на XXII-тата Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология" пред Здравен навигатор.

Проф. Асен Балтов е завършил Медицински университет - София и е специалист в оперативното лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза, лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците, ендопротезиране на стави на рамо и лакът. По настоящем е изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и председател на организационния и научен комитет на конференция „Дни на българската ортопедия и травматология".

Както ви информирахме, събитието „Дни на българската ортопедия и травматология" се проведе между в Трявна, като събра рекорден брой специалисти в областта на Ортопедията и травматологията.


Проф. Балтов, разкажете ни как протече XXII-тата Конференция на БОТА?
Конференцията се провежда всяка година, когато нямаме конгрес. Събират се доклади от всички клонове на България и се избират най-добрите два доклада - в ортопедичната и травматологичната област. Авторите на тези доклади се награждават, като по този начин се стимулират младите колеги за навлизане в специалността и развитие на афинитет към науката.
Тази година събитието се радва на голям интерес - регистрираните участници бяха над 400. Присъстват много млади хора - студенти, специализанти, млади специалисти, които имат желание да се учат. Забелязвам, че нашата специалност става все по-популярна, което е прекрасно, тъй като по този начин сферата ни не страда от дефицит на кадри.
Изнесените лекции бяха изключително интересни и свързани с нови моменти в терапията. Засегнаха се нерешени проблеми не само в България, но и в Европа, включително и в САЩ, където нивото на нашата специалност е едно от най-високите в света.

Днешните сесии бяха организирани по много специфичен начин.
Да, този формат се прави за втори път. Идеята е да се определи специална област, например "счупвания в областта на рамото", като се представят три различни метода на лечение. След представянето на предимствата на методите от лекторите в залата се извършва гласуване сред участниците. Получава се състезание между колегите, които се стремят да докажат, че презентираният от тях метод е най-ефективен.
Както видяхте, форматът е доста интересен и предизвиква дълги дискусии. Участниците понякога искрено се палят в старанието си да убедят публиката в правотата си. Разбира се, работим с медицина на доказателствата.

Какви теми се засегнаха на заседанието на БОТА?
Взехме решение за повишаване на членския внос на членовете на дружеството, както на специализантите, така и на специалистите. Увеличението обаче е минимално в сравнение с таксата при другите дружества.
Обсъден бе новият стандарт по Ортопедия и травматология, коментирани бяха и различни организационни и административни въпроси.
Друга интересна точка бе въпросът дали има нужда от сертификати в нашата специалност като допълнително признание за високоспециализирана дейност. Едно от нещата, чрез които се атакува нашият стандарт в момента, е точно желанието за отпадане на високоспециализираната дейност и за намаление на нужните специалисти със съответното ниво на компетентност. Общо в аудиторията усетих нежелание това да се случи и сертификатите да бъдат премахнати.
Аз лично смятам, че това е правилното решение. Не може един специалист да няма нужния опит, но същевременно да прави всичко.

Какво бихте посъветвали студентите по медицина, които тепърва тръгват по Вашите стъпки?
Да бъдат ученолюбиви и ако още не са си избрали специалност, до края на 5-ти курс задължително да са се ориентирали. Съветът ми е да започнат да доброволстват в болницата, която са си избрали, тъй като така ще придобият нужните основни знания, за да започнат специализация. Казвал съм го и преди - всички студенти са добре дошли в Пирогов! Там те могат истински да усетят духа на нашата професия и на спешната помощ. Това са неща, които са важни и които увличат - да помогнеш на човек, който е в критично състояние. Това стимулира към знания, към новото и към прогрес.
Преди години аз започнах като volunteer в Пирогов. Спомям си усещането, когато чуех воя на линейката отвън - адреналинът ти се увеличава максимално и се чувстваш длъжен да помогнеш.
Да, лекарската професия е изключително тежка. Свързана е с дълги дежурства, даване на нощен труд, нападки, понякога разочарования. Но в края на краищата, един спасен човешки живот носи удовлетворение, което едва ли друга професия може да предизвика.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече