Д-р Андонова: „Това не са просто капки за нос! Те намаляват необходимостта от честа употреба на антибиотик”


Само при едно от 10 възпалени гърла причинителят е бактериален агент. Заболяванията на горните дихателни пътища (ГДП) са предимно с вирусна етиология. Въпреки това обаче много често лечението, което се предписва, е антибиотично.

Тези тревожни данни, най-често като функция от т.н. лекарско „презастраховане”, родителски страх и липса на аптечна дисциплина, изразена в продаването на антибиотици без рецепта, бяха изнесени от инфекциониста педиатър д-р Любена Андонова по време на Третата педиатрична оториноларингологична конференция, състояла се в гр. Хисаря през февруари 2020 г.Като всеки лекар, борещ се с последиците от неадекватна терапия, д-р Андонова описа подробно страничните ефекти и неблагоприятните последици от безконтролната употреба на антибиотици. Освен антибиотичната резистентност, която в световен мащаб започва да покрива все по-големи територии, на ниво пациент картината се запълва още от: променена микробиота, компрометирана естествена защита на средата, осигуряване възможност за колонизация от други патогени, риск от алергии, гастроинтестинални проблеми от различен характер и пр.

Всичко това води до един основен извод: необходимост от използване на нови подходи в практиката и нуждата за подобрение и нормализиране на бактериалната среда чрез прилагането на т.н. бактериотерапия!

Първата такава бактериотерапия под формата на назален спрей, бе акцент в лекцията на д-р Андонова. Медицинският продукт RINOGERMINA спрей на фармацевтична компания DMG Italia е нов, революционен подход в бактериотерапията. Предназначен е за лечение и профилактика на често рецидивиращи отити, риносинуити и аденоити. Подобни пациенти с чести инфекции на ГДП (най-често деца), се характеризират с често увредена и атрофирала лигавица.

Използваните бактериални щамове в състава на RINOGERMINA спрей са: Streptococcus salivarius 24SMBc и Streptococcus oralis 89a. Те принадлежат към групата Алфа-хемолитични стрептококи, които са първото ниво на защита в назофарингеалната лигавица, играещи ролята на БИО-БАРИЕРА.

RINOGERMINA спрей действа чрез троен механизъм на действие:

бариерен ефект - предотвратява възможността за контакт на патогените с епителните клетки на приемника.
антагонистичен ефект - директно се конкурират за: собствено място за прикрепване към епитела на гостоприемника; за хранителна среда и за пространството необходимо за колонизиране.
протективен ефект - възстановява се назалната микрофлора.

Кога обаче трябва да се използва антибиотик, кога да се използва RINOGERMINA спрей и могат ли да се съчетават двете, разговаряме с д-р Андонова:

Категорично съм против назначаването на антибиотици за профилактика и по презумпция, че може да има бактериална инфекция. В случай, че има клинична картина на бактериално усложнение след вирусната инфекция, т.е. след един „светъл период” се повиши температурата, появи се налеп по сливиците, наблюдават се увеличени лимфни възли и промяна в кръвната картина, и са налице достатъчно доказателства за бактериална инфекция, то тогава винаги назначаваме антибиотик. По време на прием на антибиотик RINOGERMINA спрей се спира. Терапията се подновява след това.

Какво всъщност прави RINOGERMINA спрей?

RINOGERMINA е назален спрей, който възстановява нормалната микробиота на назофаринкса, т.е. продуктът осигурява посяването и заселване на милиарди “добри, полезни“ бактерии, нормално живущи в назофаринкса.

По какъв начин са селектирани „полезните” бактерии, съставящи RINOGERMINA спрей?

Подбраните щамове в състава: Streptococcus salivarius 24SMBc и Streptococcus oralis 89a, отговарят на необходимите качества и изисквания за терапевтични такива (тези щамове са добре познати и разпознаваеми - естествено обитаващи назофаринкса; със способност за бърза и лесна адхезия към рецепторите на епитела; със способност за бързо колонизиране в средата; с дълга жизненоспособност, с доказана безопастност, без прояви на токсичност и имунологична сенсибилизация). Клинично доказани, те противодействат на патогени като S. pneumoniae, M. catarralis и H. Influezae.

В кои случаи се използва RINOGERMINA спрей?

RINOGERMINA спрей не са просто капки за нос! RINOGERMINA спрей се препоръчва за лечение и превенция на често рецидивиращи отити, аденоидити, риносинуити; след локални назални и/или чести антибиоични лечения; след прилагането на локални антисептици и във всички случаи, в които е необходимо възстановяване на назофарингеалната сапрофитна флора.

RINOGERMINA спрей е препарат, чиято цел е да намали необходимостта от честа употреба на антибиотици в детската възраст.Как и кога се извършва профилактиката с RINOGERMINA спрей?

Когато едно дете има доказани чести бактериални инфекции, профилактиката с RINOGERMINA спрей се започва след предписания антибиотичен курс, в период на здраве, за да се осуети евентуално нова проява на инфекцията.

Профилактика с продукта също така може да започне още в началото на есенно зимния сезон, отново в период на здраве, като е препоръчително курса да продължи 3 до 5 последователни месеци при деца, които са боледували често през предходно изминалия сезон, съчетано с прием на няколко антибиотика.

Ако в този период на здраве, детето се разболее от вирусна инфекция, прекратява ли се лечебния курс с RINOGERMINA спрей?

Препаратът може да се продължи в хода на вирусна инфекция, но в случай на последваща бактериална инфекция с характерна клинична картина, може да се наложи антибиотик. По време на прием на антибиотик RINOGERMINA спрей се спира. Терапията се подновява след това.

Има ли клинични проучвания относно ефективността на RINOGERMINA спрей?

Да, направени са редица проучвания в хода на създаване на продукта за да се установи точния подбор на щамовете в него, като е проследявана тяхната ефективност и предимства. Доказателства от клинични изпитвания показват, че при продължителен прием на RINOGERMINA спрей, случаите на рекурентни бактериални инфекции на ГДП значително намаляват! (42% от изследваните и проследявани пациенти не проявяват нови епизоди на инфекция; 37% се възстановяват напълно от серозен среден отит – б.а.), както намалява и честотата на среден отит и намаляват честотата на инфекции на аденоидата и тонзилите.

Изключително интересни са последните проучвания с продукта, в резултат на които се доказват способностите на двата щама в комбинация да възпрепятстват образуването на биофилми от патогените и дори способността им да потиснат и дори да унищожат/разрушат предварително образувани вече такива.

Препаратът има ли контраиндикации?

По препоръки на производителя, препаратът няма никакви ограничения, но мисля, че не е съобразно да се прилага при епистаксис (кръвотечение от носа – б.а.), защото кръвта има бактерицидни свойства.

Най-важното за RINOGERMINA спрей е, че препаратът е успешен за профилактика на чести бактериални инфекции на ГДП с цел намаляване на тяхната рекурентност и в резултат от действията си, намалява необходимостта от честа употреба на антибиотици.


Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече